IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лимфен масаж - тайната на Хейли Бийбър и Дженифър Анистън

23 юли 2022 13 30

Как да поддържаме хубава кожа през цялата година

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако искате да направите скулите си изпъкнали или линията на челюстта по-дефинирана, лимфният дренаж може да ви помогне. Независимо дали избирате няколко йога масажа за лице, охладен ролер или гуа ша, има редица процедури за лице, които използват техниката, за да направят чертите ви да изглеждат по-повдигнати и добре дефинирани. 

Сега сме тук, за да ви кажем, че същият метод може да се приложи и към останалата част от тялото

Лимфните масажи са търсени от най-известните дами и господа в Холивуд заради впечатляващите си здравословни и естетични резултати, които осигуряват. Звезди като Дженифър Анистън, Хейли Бийбър, Ребел Уилсън и Ким Кардашян са едни от многото, които прибягват до лимфен масаж преди големи събития и фотосесии, и има защо. 

Какво е лимфен дренаж? 

Преди да разберем как работят тези масажи, е важно да разберем основите и как работят нашите лимфи. 

Лимфната система е затворена система, която е част от нашата имунна система и работи заедно с нашата кръвонасна система. Състои се от ширка мрежа от лимфни съдове, лимфни възли, лимфни или лимфоидни органи и лимфоидни тъкани. Съдовете пренасят бистра течност, наречена лимфа - вода, клетъчни отпадъци/токсини, хормони, липиди и т.н. - обратно към сърцето за рециркулация и елиминиране чрез урината. 

лимфен масаж

Снимка: iStock

Лимфодренажният масаж е терапевтично лечение, което е насочено към области от тялото ви, за да помогне на лимфните течности да протичат лесно и да намалят токсините в тялото. 

Как работи масажът?

Както при всеки вид масаж, пациентът ще легне на масата. Оттам нататък масажистът ще използва ръцете си върху области като корема, краката и ръцете. Чрез извършване на поредица от ритмични, компресиращи удари по протежение на лимфните съдове, те могат да изчистят задръстените лимфни възли в различни части от тялото. 

лимфен масаж

Снимка: iStock

За да го илюстрира по-добре, специалистът по лимфен дренаж Ребека Фариа го сравнява с мивка. "Ако сте мивка, каналът са вашите лимфни възли, а тръбата е лимфната ви система. Ако каналът се запуши, мивката се пълни с вода и боклук и нищо няма да потече в тръбата. Когато правим лимфодренажен масаж, ние изчистваме тези канали и освобождаваме токсините, които са заседнали в тялото, като по този начин се премахва възпалението и водното тегло", казва тя пред InStyle. 

Какви са ползите?

Двете най-големи ползи са намаляването на задържането на вода и детоксикацията на тялото. Фариа добавя, че редовните лимфни масажи могат да помогнат за увеличаването на кръвообращението, да стимулират храносмилателната система, да подсилят имунитета, да ускорят възстановяването след операция и дори могат да намалят до минимум симптомите на менструация, като главоболие и болки в таза

лимфен масаж

Снимка: iStock

Разбира се, лимфодренажният масаж стана много популярен и заради естетическите си ползи. След като го правите често, мускулите се показват повече, кожата се чувства по-стегната и човекът изглежда по-слаб. Освен това, процедурите може да подобрят външния вид и да намалят целулита

Как сами да си правим лимфен масаж?

Ако искате да опитате, изпробвайте техниката върху себе си, като следвате стъпките на Фариа. 

За корема:

- Първо трябва да отворите лимфните възли. За да направите това, Фариа казва да поставите двата си палеца върху корема, като пръстите ви сочат надолу, където се намират възлите. Натиснете плавно около пет пъти.

- След това поставете едната си ръка върху другата и правете кръгови движения по посока на часовниковата стрелка около корема.

- След това Фариа казва да поставите двете си ръце на корема с палци, сочещи нагоре, така че кутрето ви да докосва корема. Правете последователни движения нагоре и надолу, от стомаха към лимфните възли.

- След това се обърнете на едната страна на тялото си и с двете ръце правете натискащи движения отстрани на лимфните възли.

- Повторете от другата страна на тялото.

- И накрая, Фатиа казва, че след като сте преместили водата и токсините от страните на тялото към предната му част, след това трябва да повторите първите стъпки, за да завършите източването им към лимфните възли. 

Всяка стъпка трябва да се повтори поне 15 пъти. 

За ръцете: 

- Първо, Фариа казва, че трябва да стимулирате лимфните възли в областта на подмишниците, близо до лактите от страната на бицепса и на китката. Използвайки пръстите, насочете ги към гърба и натиснете плавно около пет пъти. 

- Оттам преминете към горната част на ръката. Разделете я на секции въз основа на ширината й. След това плъзнете ръцете си надолу от лакътя до областта на подмишниците. Не забравяйте винаги да масажирате в посока нагоре. Повторете 15 пъти. 

- За да изчистите лакътя си, Фариа казва да поставите ръка на сгъквата на лакътя с длан върху нея. Оттам внимателно разтегнете кожата нагоре с гладки движения и повторете най-малко 15 пъти. 

- Когато работите върху подмишницата, започнете от китката и внимателно разтегнете кожата нагоре към лакътя. Повторете поне 15 пъти.

- Накрая натиснете леко между костите на пръстите, за да накарате течността да се придвижи към китката.

За краката:

- Първо поставете краката си на стол. 

- Трябва да отворите лимфните възли на слабините си, натискайки ръцете си в тях и правейки изглаждащи движения. Направете това пет пъти. 

- След това вземете любимото си масло за тяло и го нанесете върху краката си. Правете това, докато движите маслото от долната част на крака нагоре. 

- След това мислено разделете бедрата си на две части. Хванете първата половина с пръсти, като ги увиете около бедрото и издърпате нагоре към лимфните възли.

- Направете същата процедура на другата половина. 

- За да преместите водата и токсините от външните части на бедрата към вътрешните, направете същите издърпващи движения от страните навътре. 

- Повторете стъпка три. 

- След това отворете втората лимфна област под коленете си. Опънете крака си на стола и натиснете задната част на коляното пет пъти, след което с двете си ръце направете издърпващи движения от предната част на коляното към задната. 

- Повторете това, което направихте върху бедрата си, но този път върху прасците. Повторете поне 20 пъти. 

Ако обаче предпочитате да отидете при специалист, който да ви направи лимфен масаж, това винаги е вариант. Просто се уверете, че ще намерите човек, който разбира анатомията и физиологията на лимфната система, защото това е много важно. Никога не трябва да изпитвате болка или да получите синини. 

Колко сесии са ни нужни?

Както при повечето лечение, това не е магическа процедура, която ще постигне резултати от веднъж. Ключът е последователността. Експерти препоръчват две до три сесии седмично в продължение на поне шест седмици за най-добри резултати. 

За оптимални резултати, Фариа казва да поддържате добра диета и рутинни упражнения, като хидратацията е от ключово значение. Лимфата се състои от 95% вода, така че, за да може да се движи лесно по тялото, трябва да останете супер хидратирани преди, по време и след сесията. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари